Studenternas pub

Jag vill belysa några av problemen på studenternas pub i Grythyttan. Jag satt som köksmästare mellan 2010 och 2011.
 
Var ska jag börja? Ska jag skylla på ettorna som så många tycks göra? Det är en enkel utväg, tror jag! Det är inte bara ettornas fel att puben inte fungerar. För den fungerar inte som en verksamhet enligt mig. Vi bär alla ansvaret för detta. Treorna lärde upp tvåorna hur puben fungerade och tvåorna lämnade över ansvaret till ettorna.
 
Jag vill berätta hur det fungerade när jag blev vald till köksmästare för puben.
 
Det var ett privilegie, en ära att få ansvaret och förtroendet att driva en så pass viktig verksamhet: av och för studenterna! Urvalsprocessen var hård och det fanns en stolthet i att få arbeta inom sexmästeriet. Det var kul att få jobba med något så viktigt. Känslan av att arbeta gratis och veta att "det kommer löna sig i framtiden" har nu bytts ut mot en djup ångest hos årskurs ett. Så var ligger då problemen? Högtalare har sprängts, puben ligger sämre ekonomiskt till än på länge och studenter vill inte längre jobba där.
 
Personligen tror jag att vi tvåor och treor bär skuld till detta. Att skylla på ettorna skulle vara en enkel utväg. Treorna lär tvåorna och tvåorna lär ettorna.
 
Att se treor och tvåor missbruka den vackra lokal som vi har givits av bland annat byggBjörn (som byggde allt till väldigt förmånliga priser) är skamligt. Jag skäms över att studenter hoppar på möblerna och kastar glasflaskor genom fönstren (även utgångna studenter förtjänar en känga här) på onsdags och lördagskvällar.
 
Någonstans måste en förändring ske i mentaliteten. Vi tvåor och treor ska inspirera och vägleda nya studenter och absolut aldrig någonsin visa dem att det är okej att dricka på arbetstid eller spela hög musik som stör det närliggande ålderdomshemmet. För det är verkligen inte okej. Vi måste respektera omgivningen, samhället vi lever i, och visa att vi är vuxna människor som kan det jobb vi utbildar oss till, för tro inte att det här beteendet kommer vara accepterat i framtiden när vi söker jobb.
 
Faktum är att de personligheter vi möter nu under vår studietid mycket väl kan vara framtida arbetsgivare och kontakter inom branchen i framtiden.
 
Så snälla studenter och medmänniskor, skärp er! Visa lite medmänsklighet och vänlighet! Hur jobbigt är det att ställa upp och jobba en kväll om det säkrar framtiden och gemenskapen för framtida studenter? Tänk till en extra gång.