Dominos Pizza

Beställde hem pizza från Dominos ikväll. Fick revbensspjäll på köpet. Pizzan var helt okej, bottnen var lite för degig för min smak och kanterna var fyllda med ost, persilja och barbeque-sås. Det var inte äckligt men udda. Revbenen var fegt kryddade.


18 timmar x 5

Imorgon börjar veckan som jag fasat för. 18 timmar arbete om dagen.

Hamburgerjakten del 1

Mulade ner en burgare på "The Bear" i Maidenhead idag. Enligt lokalbefolkningen ska det vara det bästa stället i trakten att äta burgare på. Tja, vad ska man säga? Billigt var det i alla fall. Ölen var god, burgaren var mindre god. Man skulle kunna tro att brödet legat ute i en vecka, så torrt var det. Själva biffen i sig var okej, den hade en krispig yta med en bra smak, medan insidan i rak motsats mot deras motto; "100% English beef" konsistensmässigt mer påminde om svenska Maxs snuskburgare som är proppade med potatisfiber. Den utlovade lagrade cheddarn hade inte smält och kändes mer som en svensk hårdost än den amerikanska cheddarn jag förväntade mig. Ja just det, baconet var lite bränt och pommesen var inte genomlagade.


Man kan snacka mycket skit om England som land, varför de väljer att klä allt i helteckningsmattor, eller varför man ens bygger en kökskran med ett handtag för kallt vatten och ett för varmt. Obegripligt, men en sak gör dom helt rätt. Dom kränger nämligen superschyssta kläder till vrakpriser. Idag köpte jag ett linne och en t-shirt för 60 kr styck. Härromdagen blev det ett par Converse för 400 kr och en kockjacka för 130 kr.

Mind your backs... please

Det har varit en lång dag idag. Började i preppen på morgonen och ägnade några timmar åt en grundlig rengöring av hela köket. Därefter gick jag och min nya vän John (han är nyss fyllda 19 år, från Australien, och har mer arbetserfarenhet än mig) ut och putsade alla fönstren på prepphuset och sopade rent på gatan. Här finns inga vaktmästare som gör sånt.

På eftermiddagen lagade jag och John personalmaten. Det är inte utan att man blir lite nervös när man ska laga mat till 40 kockar, på 3 timmar, med rest-råvaror och obestämd meny. Vi gjorde en lågtempad lax med citron och fänkål, potatismos och grissida. Tack och lov så gillade personalen det. Jag åt inget själv då jag direkt efter middagen gick in i serviceköket för att observera ett arbetspass. Jag fick stå lutad mot en pelare i gången mellan varm och kallkök så jag hade perfekt uppsikt över båda köken. Däremot kändes det hela tiden som att jag var i vägen för alla och mina fötter tyckte inte om att stå stilla i 5 timmar efter ett 12 timmars arbetspass innan. Lite titt som tätt under kvällen kom kockar fram till mig och lät mig smaka olika rätter i kombinaton med vin medan de förklarade vad som låg på tallriken och vad som fanns i vinglaset. Oerhört trevligt måste jag säga och maten var enastående! Min favorit var Snigelgröten som syns på bilden nedan.

Bilden är hämtad från newfavouritething.com

På minussidan så fick jag en fruktansvärd utskällning av en sommelier. I England använder man termen "Mind your backs" istället för svenska "bakom" när man vill varna någon att man är bakom dem. Idag skulle jag bära ut ett vattenbad i ett förråd och sa mind your back till en sommelier som frenetiskt stod och putsade ett vinglas. Han hörde mig inte för plötsligt slog han i armbågens reflexpunkt mot vattenbadet. Jag ville vara snäll så jag bad om ursäkt varpå han svarade "You being sorry doesen't help me, does it?". Jag blev ledsen, han skrek lite, och senare bad han om ursäkt för sitt beteende. Kunde ha varit lite skojfrisk och svarat "Well, that doesn't help me does it?" men det gjorde jag inte.

Imorgon är jag ledig, och då ska Ria äntligen ringa! Och senare mamma, jag längtar så himla mycket efter båda samtalen!

Avsmakning imorgon!

Woho fick sluta tidigt idag! Så Jana och jag hann till macken och köpte pizza, öl och chips. En dag kvar sen tar jag helg i två dagar!

Imorgon ska jag observera i serviceköket och då kommer jag få äta detta:

NITRO POACHED APERTIFES
Vodka and Lime Sour, Gin and tonic, Campari Soda

RED CABBAGE GAZPACHO
Pommery Grain Mustard Ice cream

JELLY OF QUAIL, CRAYFISH CREAM
Chicken liver parfait, Oak Moss and Truffle Toast

SNAIL PORRIDGE
Iberico Bellota Ham, Shaved Fennel

ROAST FOIE GRAS
Rhubarb, Braised Konbu and crab Biscuit

MAD HATTER'S TEA PARTY
(c. 1850)
Mock Turtle Soup, Pocket Watch and Toast Sandwich

SALMON POACHED IN A LIQUORICE GEL
Artichokes, Vanilla Mayonnaise and Golden Trout Roe

3 timmar persilja

Vissa skulle nog tycka att det är konstigt att jag väljer att betala för att stå i tre timmar och plocka bladen från persiljestjälkar. Ja sånt är livet. Nu ska jag sova för mina fötter vill döda mig. Godnatt!

It's a long way to the top if you wanna rock 'n' roll

Jag hade tänkt skriva här lite tidigare men av någon outgrundlig anledning så försvann vårt internet i förrgår. Här kommer hursomhelst en snabb sammanfattning av de första tre dagarna på The Fat Duck.

I måndags var jag och Jana på introduktion, Sarah mötte upp oss kl 10 på morgonen utanför restaurangen. Vi skrev på en massa kontrakt. Därefter tog Ivan över och visade runt oss i lokalerna. Det var långt ifrån vad jag hade väntat mig. Det finns helt sinnessjuk utrustning här, mer vet jag inte om jag får säga. Ska läsa igenom kontrakten lite noggrannare till helgen. Men wow!

Vi jobbar i preppköket denna veckan och det blir ca 14 timmars jobb om dagen. Jag trodde att jag skulle vara tröttare än vad jag är. Nu har det visserligen bara gått två dagar men det jag märker såhär långt är att den skriftliga delen av praktiken kan bli lidande, och även den privata delen. Just nu existerar bara arbetet. Och det får vara så just nu. Till helgen ska vi börja skriva på PM:et. Jag och Jana har kommit fram till ett syfte som vi tror kommer funka. Vi vill skriva om hur man arbetar med att säkra hygienen och maten på arbetsplatsen.

Idag lysnade vi på dub step medan vi rensade duvor från inälvor. Bajs och blod överallt, det var en ganska morbid situation så jag tänkte lätta upp stämningen och headbangade med duvan i takt till musiken, sen vred jag på huvudet och sa "I didn't know that pidgeons had 360 vision". När Jana skulle haka på sa jag "Come on, don't be a chicken". Jag är typ lika rolig på engelska som på svenska. Peace out.

Byron Burger

Som den inbitna hamburgerfanatiker jag är så måste jag testa Byrons burgare, eller vad sägs om "All our hamburgers are cooked medium unless otherwise requested and served with lettuce, tomato, red onion, pickle and mayonnaise", deras självbetitlade burgare för £ 9.25 innehåller dessutom "Dry cure bacon, mature Cheddar and Byron sauce".

Japp en sådan ska det bli!

Uppdatering

Igår satt vi och drack lite öl här hemma och Clive bjöd på cognac, vi snackade lite skit och sedan gick jag och Jana till the Crown at Bray, som är den enda puben här i Bray. Det var väl mer eller mindre så långt ifrån en Svensk pub man kan komma. Tänk er en riktigt mysig pub, en sån med vita putsväggar, svarta kraftiga träbjälkar, trägolv, glada människor, hundar inomhus (!), ljus i vinflaskor och en bartender som står och torkar ölglas med en handduk, då har ni the Crown at Bray. När vi skulle beställa öl så fick vi smaka på urvalet innan vi valde, jag bestämde mig för en Deuchars som var fantastiskt god. Efter ölen gick vi hem och la oss. Det tog en halvtimme att gå till puben och en halvtimme hem så det var en lång promenad för en öl.

Imorse fick jag en smärre avhyvling av Clive för att mina skor tydligen hade blivit lite leriga igår och det hade kommit lite på hans heltäckningsmatta (som för övrigt är bland det värsta jag vet). Men tack och lov så gick all smuts bort.

Idag har jag och Jana cyklat in till Windsor och gått runt och handlat lite. Det var skönt att få komma till en riktig stad och se lite människor innan VFU:n drar igång på riktigt, för då kommer vi inte hinna med något annat. Det har varit strålande solsken hela dagen och runt 7 plusgrader (på torsdag ska det bli 16) så det är supernice.

När vi var i Windsor åt vi "Beef and ale pie, with peas and fries", sådär superengelskt, ganska ordinärt, fesgula pommes och lite för mycket fett på köttet i grytan samt ärtor som smakade mjöl. Men ja, nu har vi gjort det och det finns någon charm i det även om det inte var toppklass. Ölen däremot var supergod, det var Clive som tipsade mig om den.

The Crown at Bray


Här vill jag äta! Fast burgarna kostar mellan 80-120 kr.


Engelsmännen verkar i likhet med min flickvän ha någon sort kattmani. Ska jag köpa hem
en till dig Ria?


Gula pommes, mjöliga ärtor och en lite slimig paj men fan vad Engelskt det är!


Och sista bilden blir på en fantastiskt god öl!

Efter idag kommer det bli färre uppdateringar. Norrmannen Ståle berättade att man jobbar 18 timmar om dagen när man är på servicestationen. Så nu kör vi!

Sköna hyresvärdar

Igårkväll kom jag och Jana fram till Bray där vi ska bo i en månad. Emma-Louise (vår ena hyresvärd) hämtade upp oss på Heathrow igår. I bilen på väg hem sa hon att vi inte skulle bo i hennes hus utan i Clives (den andra hyresvärden). Sedan varnade hon oss för att han troligtvis skulle försöka lura på oss cyklar för 40 pund när han i vanliga fall tar 20 pund i uthyrningsavgift och att vi då vänligt skulle tacka nej och säga att The Fat Duck ordnat med cyklar. Mycket riktigt så begärde Clive 40 pund/månaden och vi sa att restaurangen troligtvis hade ordnat med det åt oss redan. Då gick han ner till 20 pund och sa att han gjorde oss en tjänst så vi antog erbjudandet.

Sedan frågade han oss hur mycket pengar vi betalat för att få bo hos honom. Vi svarade 380 pund varpå han sa: "Jag får bara 300 av Emma-Louise". Det verkar vara en skön vendetta på gång där både hyresvärdarna försöker sabbotera för varandra.

I övrigt är allt toppen och jag längtar efter introduktionen på måndag. Skaffade engelskt nummer idag också, här är det om man vill ringa: 07848916343

Här är rummet jag sover i. Den vänsta sängen är min, och den högra tillhör en norrman som också gör praktik på The Fat Duck.

Blandade känslor

Nu sitter jag i bilen mot Stockholm. Jag är ledsen och har ont i magen, det var svårt att lämna Ria. Samtidigt så är jag glad, nervös och exalterad. Det är jättekonstigt men det blir nog bra.

It's happening

Äntligen är lägenheten tömd, det tog svindlande 12 timmar. Nu är i alla fall allt klart inför avfärden imorgon. Det känns olustigt och aningen bisarrt att jag kommer befinna mig i England imorgon. Nu ska jag spendera några sista timmar med min älskade Ria innan det är dags att säga hejdå.

Flytten är på gång

Nu börjar det dra ihop sig. På torsdag ska lägenheten tömmas.


Min nya Englandsblogg

Med mindre än en vecka kvar tills jag flyger till England så tyckte jag att det var dags att skapa denna reseblogg. Här kommer jag försöka blogga så ofta jag kan om mina tre månader i England och om mina upplevelser på restaurangerna The Fat Duck och Dinner by Heston där jag kommer göra min verksamhetsförlagda utbildning.





RSS 2.0

© copyright 2012 valdemarssons.blogg.se